معرفی معروف ترین حراجی های هنری
حراجهای هنری، معمولاً در محلهایی با عنوان «خانههای حراجی» یا اصطلاحاً Auction houses برگزار میشوند. این خانههای حراج، امکان خرید و فروش آثار هنری را از طریق مناقصه رقابتی بهوجود میآورند. یک مزایدهدار، روند رسیدگی به درخواستهای خریدوفروش رسیدگی میکند و در تلاش است تا بالاترین قیمتها را از طرفین خریدار بهصورت حضوری و غیرحضوری دریافت کند. معروف ترین حراج های هنری دنیا در بین علاقهمندان به آثار هنری شناخته شدهاند و از جمله آنها میتوان به حراج کریستیز، چاینا گاردین و فیلیپس اشاره کرد.
با وجود اینکه خانههای حراج و فروشندگان آثار هنری پلتفرمهایشان را بهصورت آنلاین هم برگزار میکنند، اما جادو و هیجان رقابتهای حضوری، یک چیز دیگری است. مجموعهداران آثار هنری و علاقهمندان خرید گنجینههای هنری برتر در دنیا همیشه به خانههای حراج بینالمللی هجوم میبرند و در مناقصهها و مزایدههای آنها شرکت میکنند. ما در این مطلب از مجموعه بیتا به 10 تا از معروفترین خانههای حراجی در دنیا اشاره میکنیم که احتمالاً نام بسیاری از آنها را نشنیدهاید. این مجموعهها و مؤسسات معروف در دنیا، همیشه رکوردشکنیهای تاریخی را در فروش آثار هنری رقم میزنند و آشنایی با آنها مطمئناً شما را سر ذوق و هیجان خواهد آورد.
1. خانه حراج کریستیز (Christie’s)
کریستیز، یکی از معروف ترین حراج های هنری دنیا است که از 85 دفتر مستقل در 43 کشور مختلف جهان فعالیت میکند. خانه حراج کریستیز مستقر در کنزینگتون جنوبی (The South Kensigton) در شهر لندن، توسط گروه هلدینگ خصوصی میلیاردر معروف فرانسوا پینوا (the billionaire Francois Pinault’s private holding group) با عنوان آرتمیس (Artemis) در سال 1988 خریداری شد. کریستیز، مجموعهای از آثار هنری، املاک و مستغلات، جواهرات، اقلام مد روز و عتیقهجات را خرید و فروش میکند. کریستیز، لباس ژان لوئیس مرلین مونرو را که در جشن تولد پرزیدنت کندی پوشیده بود، به حراج گذاشت.
کریستیز، در سال 2016، تولد 250 سالگی خود را جشن گرفت و رکوردهای قابل توجهی را از خود به جا گذاشت. کریستیز، بهعنوان یکی از معروف ترین حراج های هنری دنیا، رکورد گرامترین بوم فروختهشده در یک حراجی هنری را از آن خود کرده است. خانه حراجی کریستیز، با فروختن نقاشی فرانسیس بیکن (Francic Bacon) با عنوان 3 مطالعه لوسیان فروید (Three Studies of Lucian Freud)، به ارزش 142 میلیون دلار این رکورد شگفتانگیز را از خود بهجا گذاشت.
با ظهور تجارت الکترونیک و عصر اینترنت، کریستیز هم بهعنوان یکی از معروف ترین حراج های هنری دنیا، حراج آنلاین قدرتمندی را راهاندازی کرد. این خانه حراجی، 14 اتاق حراجی را در 14 کلانشهر دنیا از جمله ژنو، نیویورک، میلان، آمستردام، دبی و هنگکنگ راهاندازی مرده است. همچنین، کریستیز نمایندگیانی در هند، روسیه، چین و امارات متحده عربی هم دارد که در حال فعالیت هستند.
2. خانه حراج ساتیبز (Sotheby’s)
ساتیبز، بهعنوان چهارمین خانه حراجی قدیمی در جهان، یکی دیگر از معروف ترین حراج های هنری دنیا محسوب میشود. این خانه حراجی، رکورد قدیمیترین شرکت فهرستشده در بورس نیویورک را در اختیار دارد. این شرکت قبلاً و در سال 1744 هم وجود داشت و فعالیتهایش را در حوزه تجارت کتابهای قدیمی و نسخههای خطی قدیمی ادامه میداد. در سال 1955، ساتیبز بینالمللی شد و اولین خانه حراجی بود که این کار را انجام داد.
همچنین، ساتیبز در سال 2012 به اولین خانه حراجی تبدیل شد که درهایش را رو به چین باز کرد. ساتیبز بهعنوان یکی از معروف ترین حراج های هنری دنیا، در 40 کشور دنیا حضور دارد و حراجیهایش را در 10 اتاق مختلف برگزار میکند. کالاهایی که در این خانه حراجی خرید و فروش میشوند شامل 70 دسته مختلف از جمله هنرهای زیبا، الماس، خودرو، املاک و آثار هنری مختلف هستند.
از جمله رکوردشکنیهای این خانه حراجی میتوان به فروش جواهرات دوشس ویندزور (the Duchess of Windsor’s jewels) اشاره کرد که به قیمت 50 میلیون دلار فروخته شد. خانه حراج Sotheby’s، فروشهای آنلاین خود را هم از طریق شبکه موزه ساتیبز ارائه کرده است تا از دنیای اینترنت عقب نماند.
3. خانه حراج فیلیپس (Phillips)
فیلیپس، یک خانه حراج مستقر در لندن است که در سال 1976 تأسیس شد. این خانه حراج، یکی از ده معروف ترین حراج های هنری دنیا محسوب میشود که انواع آثار هنری، جواهرات، ساعتها، عکسها و نسخههای قدیمی آثار قرن بیستم را خرید و فروش میکند. فیلیپس، تمرکز ویژهای روی جنبشهای زیباییشناختی قرن گذشته دارد و بههمین دلیل به یکی از آیندهنگرترین خانههای حراج دنیا تبدیل شده است.
تیم فیلیپس، از متخصصان و کارشناسانی تشکیل شده است که خانههای حراج، گالریها، موزهها و مؤسسات پیشرفته هنری را مدیریت میکنند. فیلیپس بهعنوان یکی از معروف ترین حراج های هنری دنیا، علاوه بر برگزاری حراجی در نیویورک، در لندن، هنگکنگ، ژنو و شهرهای دیگر جهان هم فعالیت میکند. تیم مدیریتی فیلیپس، به مراکز فروش املاک خصوصی، موزهها، اتاقهای حراجی آثار هنری و مؤسسات خدمات مالی هم مشاوره تخصصی ارائه میدهد.
فیلیپس، امروزه به یکی از برترین مقاصد خریداران و فروشندگان آثار هنری مدرن محسوب میشود. در سال 2021، شعبه این شرکت در نیویورک دفتر مرکزی خود را به مکانی دیگر از این شهر منتقل کرد تا با فضای بیشتری در زمینه حراج آثار هنری دنیا فعالیت کند.
4. خانه حراجی چاینا گاردین (China Guardian)
یکی دیگر از معروف ترین حراج های هنری دنیا، در چین قرار دارد و از جمله مکانهای خرید و فروش هنرهای زیبا و کلکسیونهای هنری محسوب میشود. چاینا گاردین، بهعنوان مکانی برای دریافت بهترین هنرهای چینی تلقی میشود و طیف گستردهای از هنرها را در کاتالوگ خود ارائه میدهد. از جمله آثار هنری ارائهشده در این بخش از معروف ترین حراج های هنری دنیا میتوان به نقاشی چینی، نقاشی با جوهر، خوشنویسی چینی، نقاشی رنگ روغن و مجسمه اشاره کرد.
این خانه حراج چینی در شهرهای بزرگ آسیایی از جمله پکن، توکیو، هنگکنگ و تایوان فعالیت میکند و جایگاه خود را در لندن و نیویورک هم تثبیت کرده است. چاینا گاردین، با فروش آلبوم کوهها و رودها (the Album of Mountains and Rivers) اثر چی بایشی (Qi Baishi) با فروش 6 میلیون دلاری تاریخساز شد.
گاردین چاینا، طی فعالیت 26 ساله خود تابهامروز، بیش از 1200 حراج برگزار کرده است که مجموعاً نزدیک به 8 میلیارد دلار فروش داشتهاند. این خانه حراج با فروش اثر هنری صخره سرخ (Red Cliff) از کیو ینگ (Qiu Ying)، نقاش سلسله مینگ، بار دیگر تاریخسازی کرد. این نقاشی بیش از 10 میلیون دلار فروش داشت.
5. خانه حراج هریتیج (Heritage Auctions)
خانه حراج هریتیج، یکی دیگر از معروف ترین حراج های هنری دنیا است که با پیشی گرفتن از ساتیبز و کریستیز که تاریخ طولانیتری دارند، فعالیت میکند. این خانه حراج در سال 1976 تأسیس شد و در نهایت به سومین خانه حراج بزرگ دنیا تبدیل شد. بهطور کلی، 2 عامل مهم باعث متمایز شدن خانه حراج هریتیج شدهاند: یکی کلکسیونهای منحصربهفرد و دیگری، دفتر مرکزی آن است.
این خانه حراج، مجموعهای کمیاب و استثنایی از آثار هنری، کمیکهای قدیمی، عکاسی معاصر، هنرهای زیبا و تزئینی و هنرهای مصور ارائه میکند. هریتیج، اولین خانه حراجی است که در آمریکا تأسیس شده است. بنابراین، همین موضوع یکی دیگر از دلایلی است که نشان میدهد چرا هریتیج بهعنوان معروف ترین حراج های هنری دنیا شناخته میشود. این خانه حراج، هرگز اتاقهای خود را به خراج از آمریکا منتقل نکرد، اما با این حال، اتاقهای حراج مختلفی را بهصورت آنلاین در سرتاسر جهان برگزار میکند.
مهمترین دستاورد هریتیج بهعنوان معروف ترین حراج های هنری دنیا، فروش مجموعهای از کریستالهای لالیک است که به قیمت 1.7 میلیون دلار فروخته شدند. این خانه حراج، یک شبکه قدرتمند برای جمعآوری کمکهای مالی از مزایدهها و پرداخت آنها به مؤسسات خیریه دارد.
6. خانه حراج بایجینگ پولی (Beijing Poly)
شرکت بینالمللی حراج Beijing Poly International، معتبرترین خانه حراج را در چین دارد و بهعنوان پیشروترین شرکت حراج چینی در بازار آسیا شناخته میشود. در کاتالوگ منحصربهفرد این شرکت میتوانید به کتابهای کمیاب، دستنوشتهها، ساعتها، جواهرات و آثار هنری دست پیدا کنید. خانه حراج «بایجینگ پولی اینترنشنال»، در سال 1992 توسط ارتش آزادیبخش خلق چین بنیانگذاری و نظارت بر آن در سال 1999 به یک سازمان دولتی سپرده شد.
از آنجایی که این خانه حراج، روی هنر مدرن و معاصر تأکید ویژهای دارد، فراتر از چین گسترش پیدا کرده است و در بازارهای حراجی بینالمللی هم دستی بر آتش دارد. این شرکت، در سال 2015 و با فروش 18 میلیوندلاری آلبومی از کیو باشی، حرکتی تاریخی در دنیای بازار هنر رقم زد.
7. خانه حراجی بونهامز (Bonhams)
یکی دیگر از معروف ترین حراج های هنری دنیا که بهعنوان قدیمیترین خانه حراجی بریتانیا شناخته میشوند، بونهامز نام دارد که در سال 1793 تأسیس شد. این خانه حراجی در ابتدا بهعنوان یک کتابفروشی فعالیت میکرد، اما در ادامه به یکی از غولهای حرا آثار هنری تبدیل شده است و در سرتاسر اروپا، آمریکا و آسیا شعبه دارد.
بونهامز، بهخاطر کتابهای کمیاب، آثار هنری معروف و کلکسیونهایی که ارائه میدهد، شناختهشده است و سالانه بیش از یک میلیارد دلار فروش دارد. با وجود اینکه گردش مالی سالانه بونهامز از کریستیز و ساتیبز بسیار کمتر است، اما باز هم در سطح جهانی حرفی برای گفتن دارد.
8. خانه حراج دروت (Drouot)
خانه حراج Drouot، در سال 1852 در پاریس تأسیس شد و یکی از قدیمیترین و معتبرترین خانههای حراج فرانسه محسوب میشود. این خانه حراج، بهدلیل فروش آثار هنرهای زیبا، عتیقهجات و اشیای کلکسیونی معروف شده است. خانه حراج دروت بهعنوان یکی از معروف ترین حراج های هنری دنیا، از 15 سالن یا اتاق حراج برخوردار شده است و بیش از 70 خانه حراجی مستقل در این اتاقها فعالیت میکنند.
نکته جالب در مورد این خانه حراج این است که در سالهای اخیر، مجموعهای از فسیلهای دایناسوری از دورههای باستانی زمینشناسی را به حراج گذاشته بود. این حراج منحصربهفرد و جالب، مورد استقبال بسیاری از علاقهمندان به جمعآوری کلکسیونهای عجیبوغریب قرار گرفت و بار دیگر نام خانه حراج دروت را روی زبانها انداخت.
9. خانه حراج کولر (Koller Auctions)
خانه حراج Koller Auctions، در سال 1958 در زوریخ سوئیس تأسیس شد و در حال حاضر علاوهبراینکه یکی از معروف ترین حراج های هنری دنیا محسوب میشود، یک خانه حراج پیشرو در اروپاست. این خانه حراج بهصورت تخصصی در زمینه خرید و فروش آثار هنری، آثار متعلق به حوزه هنرهای زیبا، جواهرات و ساعتهای ارزشمند فعالیت میکند. همچنین، از این خانه حراج بهعنوان یک مرجع معتبر برای خرید و فروش آثار هنری قدیمی و معاصر هم یاد میشود.
خانه حراج Koller، بهعنوان یکی از معروف ترین حراج های هنری دنیا، از فناوریهای نوین مثل پلتفرمهای آنلاین هم برای برگزاری حراجیهای خود استفاده میکند. این قابلیت، به مشتریان و علاقهمندان فرصت حضور در حراجیهای آنلاین را از سرتاسر جهان میدهد.
مهمترین دستاورد این خانه حراجی، فروش 7.5 میلیون فرانکی یک اثر نقاشی از هنرمند سوئیسی آلبرت انکر (Albert Anker) است که معادل 8 میلیون دلار آمریکا ارزش دارد. این نقاشی گرانبها در سال 2013 و در یک حراجی که در روز جمعه در خانه حراجی Koller برگزار شد، فروخته شد. این اثر هنری، یک نقاشی رنگ روغن از آلبرت انکر بود که در سال 1879 در سوئیس خلق شده بود.
10. خانه حراجی آرتکوریال (Artcurial)
خانه حراجی Artcurial بهعنوان یکی دیگر از معروف ترین حراج های هنری دنیا در سال 2002 در پاریس تأسیس شد و حالا در کنار سایر خانههای حراج پیشتاز اروپا فعالیت میکند. این خانه حراجی بهصورت تخصصی در زمینه حراج آثار مربوط به هنرهای زیبا، طراحیها و جواهرات فعالیت میکند.
طبق اطلاعات وبسایت این خانه حراجی، آرتکوریال در حراجی سال 2022 پاریس، موفق به فروش مجموعاً 216.5 میلیون یورویی از آثار هنری، کلکسیونها و جواهرات شد. همچنین، این خانه حراجی در سال 2019 و در جریان یک حراجی، یک اثر نقاشی از آرتمیزیا جنتیلسکی (Artemisia Gentileschi) را به ارزش 5.3 میلیون دلار بهفروش رساند.
11. خانه حراج تهران
خانه حراج تهران، یکی از معروفترین خانههای حراجی در ایران است و بیش از 40 سال از شروع فعالیت آن در حوزه آثار هنری ایرانی میگذرد. با وجود اینکه خانه حراج تهران را نمیتوان بهعنوان یکی از معروف ترین حراج های هنری دنیا محسوب کرد، این مکان مرجع اصلی خرید و فروش آثار هنری در ایران است.
ارزشمندترین اثر هنری تاریخ خانه حراج تهران، متعلق به تابلویی بدون عنوان از سهراب سپهری است که با قیمت 21 میلیارد و 300 میلیون تومان به فروش رسیده است. از جمله دستاوردهای مهم خانه حراج تهران میتوان به خرید و فروش آثار هنری توکنیزهشده یا دیجیتالی اشاره کرد.
خانه حراج تهران، مثل بسیاری از معروف ترین حراج های هنری دنیا، در زمینههای منحصربهفرد فرهنگ ایرانی مثل قلمزنیها، تابلوها، آثار هنری ایرانی و تابلوفرشها هم فعالیت میکند. آثاری که در این حراجی فروخته میشوند، از طریق نمایشگاههای عمومی به مشتریان عرضه میشوند و قیمتهایشان هم توسط تقاضا و نظر تخصصی کارشناسان تعیین میشود.
نحوه قیمتگذاری آثار هنری در خانههای حراج
قیمتگذاری در همه معروف ترین حراج های هنری دنیا یک پروسه پیچیده و چندوجهی است که به عوامل مختلفی بستگی دارد. از جمله عوامل مهم و موثر در قیمتگذاری آثار هنری عبارتاند از:
- شهرت و سابقه هنرمند
- کیفیت، اندازه و تاریخ خلق اثر
- سابقه مالکیت (اصطلاحاً provenance)
- نمایش اثر هنری در نمایشگاههای معتبر مثل نمایشگاههای 2 سالانه (اصطلاحاً Biennale)
- پروسه فروش قبلی و عرضه در بازار
- مقدار تقاضا در حراجی
- استراتژیها و سیاستهای قیمتگذاری خانه حراج
همچنین، جالب است بدانید که معروف ترین حراج های هنری دنیا از روشهای مختلفی برای قیمتگذاری یک اثر هنری استفاده میکنند. یکی از معروفترین روشها، قیمتگذاری به سبکوسیاق انگلیسی با قیمت صعودی است که در آن، قیمت اثر هنری از یک مقدار پایه شروع میشود و با پیشنهاد خریداران بیشتر میشود. در نهایت، وقتی که قیمت اثر هنری به بالاترین مقدار ممکن برسد، به خریدار فروخته خواهد شد.
از طرفی، بعضی از معروف ترین حراج های هنری دنیا مثل کریستیز، ساتیبز و فیلیپس، خدمات آنلاین برای حراجیهای دیجیتالی را ارائه میدهند. بهعنوان مثال، شما میتوانید تصویری از اثر هنری خود همراه با جزئیات کامل اعم از نام هنرمند، عنوان اثر، تاریخ خلق و پیشینه مالکیت آن را ارسال کنید و منتظر پاسخ باشید. در ادامه، یک متخصص از خانه حراج مورد نظر با شما تماس میگیرد و شرایط فروش را با شما در میان خواهد گذاشت.
شگفتی 1.6 میلیارد تومانی خانه حراج تهران با بیتا
یکی از مهمترین اتفاقاتی که شاید در معروف ترین حراج های هنری دنیا هم اتفاق نیفتد، با مجموعه بیتا و در خانه حراج تهران رخ داد. مجموعه بیتا در 31 تیر سال 1402 برای اولینبار اثر فیزیکال از محمود زندهرودی را با عنوان «راه شیری» با توکنسازی به توکنهای همسان تبدیل کرد و با مبلغ 1.6 میلیارد تومان به فروش رساند.
این اتفاق، باعث انقلابی بزرگ در اقتصاد هنر شد و انگیزهای قدرتمند برای افرادی که نگران انحصار بازار هنر بودند بهوجود آورد. نکته جالب اینجاست که اثر توکنسازیشده راه شیری با سود 26.1 درصدی در مدتی کوتاه و در نتیجه اعتماد خریداران توکن این اثر به سودآوری قابل توجهی هم رسید.
در حال حاضر، آثار هنری دیگری از جمله اثر بدون عنوان از محمدجواد نوبهار با قیمت پایه 200 میلیون تومان با قیمت توکنهای 100 هزار تومانی هم در اختیار علاقهمندان قرار گرفته است. همچنین، اثری بدون عنوان از جلال شباهنگی با قیمت پایه 90 میلیون تومان با توکنهای 100 هزار تومانی هم جزو آثار هنری ویژهای است که توسط بیتا ارائه شدهاند.
سرمایهگذاری در بازار هنر با سودآوری بالا
بازار هنر و خرید و فروش آثار هنری توکنیزهشده، از جمله روشهای سرمایهگذاری مطمئن و سودآور در دنیا شناخته میشود. همچنین، جالب است بدانید که ریسک سرمایهگذاری در این روش، بسیار پایینتر از روشهای دیگر از جمله سرمایهگذاری در فارکس یا خریدوفروش ارز است. از طرفی، اگر علاقهمند به آثار هنری هستید، میتوانید از مزایای آثار توکنیزهشده از جمله عدم نیاز به نگهداری و حفظ ارزش مادی و معنوی اثر هنری هم بهرهمند شوید.
همین امروز سرمایه گذاری بدون ریسک را تجربه کنید (کلیک کنید)
اگر مایل به فعالیت در بازار هنر هستید، میتوانید از طریق پل ارتباطی 91011958 (021) یا پست الکترونیکی infobitanft.ir با ما در تماس باشید. راستی، برای دسترسی به پشتیبانی در اپلیکیشن تلگرام هم میتوانید به آیدی BitaartsSupport پیام ارسال کنید.