سرمایه گذاری در آثار هنری؛ تجارتی پُرسود یا اشتباهی مرگبار؟
آیا به فکر سرمایه گذاری در آثار هنری هستید اما از ریسکهای آن میهراسید؟ سرمایه گذاری در هنر از دید بسیاری از افراد یکی از زمینههای بسیار جذاب و پرسود است که امکان حفظ و افزایش سرمایه را فراهم میکند. در این مطلب درباره سرمایه گذاری در بازار هنر صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید تا همه چیز را درباره سودها و زیانهای سرمایه گذاری از این طریق و همچنین روشهای آسان حمایت از هنرمندان فراگیرید.
سرمایه گذاری در آثار هنری به چه معناست؟
سرمایه گذاری در آثار هنری به عنوان یکی از روشهای جدید سرمایهگذاری از جذابیت بالایی برخوردار است. با این حال برای شروع سرمایهگذاری در این حوزه، داشتن دانش و تجربه لازم است. برای مثال، باید بدانید کدام هنرمندان در حال پیشرفت هستند و قیمت آثارشان در بازار چگونه است. همچنین، باید به دقت بازار آثار هنری را پیگیری کرده و ترندهای روز در این زمینه را بررسی کنید.
در صورتی که فردی دارای سرمایهای کافی باشد و بخواهد در این حوزه سرمایهگذاری کند، میتواند با خرید آثار هنری ارزشمند، سرمایه خود را افزایش دهد. با این حال، در این حوزه نیز باید به مواردی همچون محافظت از آثار هنری، تعمیر و نگهداری آنها توجه کرد. به عنوان مثال، کاهش ارزش آثار هنری به دلیل خرابی یا آسیبدیدگی از جمله مشکلاتی است که باید در نظر گرفته شود.
از دیگر مزایای سرمایه گذاری در آثار هنری میتوان به علایق فردی نیز اشاره کرد. زیرا برخی افراد به دنبال خرید و سرمایه گذاری در بازار هنر به دلیل علاقه شخصی خود هستند. با این حال باید توجه داشت که مانند هر سرمایهگذاری دیگری، سرمایه گذاری در هنر نیز با ریسکهای خود همراه است. به همین دلیل، قبل از هرگونه سرمایهگذاری، باید به دقت تحقیق کرده و با کارشناسان این حوزه مشورت کنید.
اوضاع اقتصاد هنر در ایران و جهان چگونه است؟
اقتصاد هنر به عنوان یکی از شاخههای اصلی اقتصاد جهانی به توسعه فرهنگ و هنر در جامعه کمک میکند. هنرمندان و صنعتگران در راستای پیشرفت اقتصاد هنر برای تولید کالاهای خود از مواد و ابزارهای خلاقانهای استفاده میکنند. نوع تولید معمولاً دارای ارزش معنوی و فرهنگی بالایی است و ممکن است به عنوان یک کالای لوکس در نظر گرفته شود. با این حال در جامعه مدرن، هنر به نوعی به عنوان یک روش سرمایهگذاری نیز در نظر گرفته میشود.
با توجه به اینکه این صنعت اقتصادی به دنبال تولید محصولاتی با ارزش بالاست، هزینه تولید این محصولات نیز طبیعتاً بالا است. به علاوه، علاقهمندانی که اقدام به خرید این محصولات میکنند، به دلیل تکرار نشدن آثار و یا منحصربهفرد بودن آنها در بازار لازم است انتظار هزینههای نسبتاً بالایی را داشته باشند.
در حالت کلی اقتصاد هنر به عنوان یکی از شاخههای اصلی اقتصاد جهانی، زمینهای عالی برای درآمدزایی هنرمندان و صنعتگران ایرانی نیز فراهم کرده است. با توجه به توسعه فناوری و به وجود آمدن بازارهای جدید، امکانات بیشتری برای بهرهبرداری از این بازار نیز پدید آمده که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت.
از چه راه هایی می توان در هنر سرمایه گذاری کرد؟
سرمایه گذاری در هنر به عنوان یک راه مطمئن و پایدار برای کسب درآمد شناخته میشود. این امتیاز از طریق خرید و فروش آثار هنری، سرمایه گذاری در بازار هنر و سرمایه گذاری در گالریهای هنری در اختیار همگان قرار گرفته است. اگر میخواهید بدانید که از چه راه هایی می توان در هنر سرمایه گذاری کرد؟ در ادامه سه عدد از معروفترین روشهای سرمایه گذاری در این زمینه را به شما معرفی میکنیم:
1. خرید توکن آثار هنری
توکن به عنوان یکی از روشهای نوین سرمایه گذاری در بازار هنر دیجیتال، جای خود را پیدا کرده است. توکن سازی آثار هنری به این صورت است که یک اثر را با توجه به قیمت آن به توکن های همسان تقسیم میکنند با اینکار لازم نیست کل اثر خریداری شود، میتوان بخشی از آن را خرید و سهامدار یک اثر هنری شد.
NFT یا توکن های غیر قابل تعویض توکنهایی هستند که یکتا هستند و هر اثر هنری تنها یک ان اف تی میتواند داشته باشد که یک نوع قرارداد هوشمند برای تضمین امتیاز مالکیت یک آثار هنری یا دارایی دیجیتالی است. استفاده از NFT در بازار هنر، امکان فروش آثار هنری به شکل دیجیتالی را به هنرمندان میدهد. این امر به هنرمندان امکان میدهد که کارهای خود را به صورت آنلاین به فروش رسانند و در عین حال، امتیاز مالکیت آن را حفظ کنند.
به علاوه، NFT ها به هنردوستان امکان میدهند تا به طور مستقیم و امن از آثار هنری مورد علاقهشان حمایت کنند. از دیگر مزایای NFT، برخورداری از خصوصیت منحصربهفرد بودن آن است. به عبارت دیگر، هیچکس نمیتواند یک NFT تقلبی بسازد و آن را به دفعات به فروش برساند.
2. فروش و به اشتراکگذاری آثار هنری
یکی دیگر از راههای سرمایه گذاری در صنعت هنر، خرید آثار هنری است. با خرید آثار هنری میتوانید بخشی از سرمایه خود را روی آثار مورد علاقهتان سرمایه گذاری کنید و همزمان به نوعی از هنر نیز پشتیبانی کنید. به علاوه، سرمایه گذاری در آثار هنری میتواند منبعی برای کسب درآمد نیز باشد.
ممکن است در هتلها، دفاتر وکیل و برخی خانهها آثار هنری بینامی را دیده باشید. این آثار ممکن است به تعداد بالا تولید و فروخته شده باشند، اما هنرمند حقیقی حداقل ۵ تا ۷ درصد از فروش هر یک از این آثار را به عنوان درآمد دریافت میکند.
اگر شما به عنوان یک هنرمند، مجموعهای از آثار خود را در یک شرکت بزرگ ثبت کنید، میتوانید به درآمد غیرفعال قابل توجهی دست یابید. این کار به دلیل این است که شرکتهای بزرگ هنری، آثار هنری شما را به عنوان سرمایه گذاری خود در نظر میگیرند و به فروش آنها میپردازند. در نتیجه، شما هم به عنوان یک هنرمند قادر خواهید بود تا به صورت مداوم درآمدی به دست آورید و به کسبوکار خود ادامه دهید.
3. حضور در حراجیهای آنلاین آثار هنری
سرمایه گذاری در آثار هنری میتواند در راستای دستیابی به رؤیای داشتن آثار هنرمندان باشد. با خرید و سرمایه گذاری در آثار هنری، میتوانید آثار هنرمندان ایرانی را بخرید. با حضور در حراجی های آنلاین می توانید آثار هنرمندان با رنج قیمتی متفاوتی را تهیه کنید و یک مجموعه دار آثار هنری شوید.
هرچند میتوانید در حراجهای حضوری هم شرکت کنید اما راه ورود به این حراجیهای آنلاین بسیار راحتتر است، رویای کلکسیون آثار هنری داشتن را برای شما آسانتر میکند.
مزایا و معایب سرمایه گذاری در هنر چیست؟
سرمایه گذاری در هنر به تازگی رونق بسیاری گرفته است. با این حال، توجه به مزایا و معایب سرمایه گذاری در هنر حائز اهمیت است. یکی از مزایای سرمایه گذاری در هنر دیجیتال در پلتفرم بیتا، امکان حفظ اصل سرمایه است. زیرا هنر به عنوان یک کالای فرهنگی، ارزش آن محفوظ است.
اما این روش سرمایه گذاری با معایبی نیز همراه است. یکی از معایب این نوع سرمایه گذاری، انتخاب اثر هنریست که بیشترین سود را داشته باشد، در بلاگ بهترین سرمایه گذاری با پول کم در سال ۱۴۰۲ به صورت مفصل مزایا و معایب بازار هنر و دیگر بازار ها پرداخته ایم.
توکنایز کردن اثر هنری بازار جدید و امنی را برای سرمایه گذاری فراهم کرده است. ترکیب فناوری بلاکچین و اثر هنری فیزیکال ایرانی برای کاربران اطمینان و امنیت را به وجود آورده است. این تضمین وجود دارد که در این بازار اصل سرمایه محفوظ است و با هر اندازه بودجه می توان وارد بازار هنر دیجیتال شد.