دورهای که مردم برای امنیت آیندهشان به پسانداز کردن پول در بانک یا پنهان کردن طلا و دلار زیر بالششان متکی بودند، گذشته است. در دنیای امروز، پسانداز بهتنهایی ممکن است برای تضمین امنیت مالی کافی نباشد. پول بلااستفاده که در حساب پسانداز یا قفسه زیر طاقچه خانه نگهداری میشود، امنیت مالی شما را تأمین نخواهد کرد. از طرفی، بهدلیل تورم و کاهش ارزش سرمایه، نگهداری پول در حساب بانکی یک استراتژی کاملاً اشتباه است. از طرف دیگر، پول نقد یا پولی که در حساب بانکیتان وجود دارد، شما را از فرصت کسب درآمد و سودآوری محروم میکند.
در عوض، سرمایهگذاری با هدف افزایش سرمایه و کسب بازدهی بهتر در بلندمدت، میانمدت یا کوتاهمدت، سرمایه یا پول شما را چندین برابر بیشتر میکند. با این اوصاف، اصول اولیه سرمایه گذاری چیست، چرا و در کجا باید سرمایهگذاری کرد؟ فراموش نکنید که سرمایهگذاری در هر شکلی که است، باید روشی موثر برای ثروتاندوزی و سودآوری شما باشد. از سرمایهگذاری در سهام، اوراق قرضه، صندوقهای قابل معامله مثل ETF و بازار ارزهای دیجیتال گرفته تا معاملات آتی، بازار فارکس و بازار هنر، قبل از ورود به هر کدام باید با نکات اولیه این کار آشنا شوید.
قبل شروع هر بحثی، لازم است بدانید که:
- سرمایهگذاری، روشی موثر برای سودآوری و ثروتسازی با پولی است که در حال حاضر دارید.
- سرمایهگذاری ممکن است شامل طیف وسیعی از بازارهای مالی از جمله اوراق قرضه، املاک و مستغلات، بازار بورس، بازار هنر و فارکس باشد.
- اهداف سرمایهگذاری یک فرد به درآمد، سن و تحمل ریسک او بستگی دارد.
چرا باید سرمایهگذاری کنیم؟
سرمایهگذاری اصولی، امنیت مالی حال و آینده را تضمین میکند. این کار به شما فرصت افزایش ثروت را میدهد و باعث میشود تا با غول تورم مبارزه کنید. همچنین، با سرمایهگذاری میتوانید از قدرت ترکیب داراییهای مختلف بهرهمند شوید و همزمان از چندین بازار مالی سود ببرید.
علاوه بر همه اینها، سرمایهگذاری این پتانسیل را دارد که اهداف مالی شما را برآورده کند. بهعنوان مثال، با رعایت کردن اصول اولیه سرمایه گذاری میتوانید کارهای زیر را با خیال راحت انجام دهید:
- خرید خانه
- ساخت صندوق اضطراری وام
- خرید ماشین
- سفرهای خارجی
- تعویض لوازم خانه
- رسیدن به اهداف مالی مهمی که سالها برای آنها برنامهریزی کردهاید.
سرمایهگذاری موفق، حس نظم مالی را به شما تلقین میکند؛ چرا که عادت دارید هر ماه یا هر سال مبلغ خاصی را برای سرمایهگذاری جدید خود کنار بگذارید. بسیاری از بازارهای مالی و استراتژیهای سرمایهگذاری مثل بازار فارکس، بازار بورس، بازار املاک، بازار طلا و دلار، بازار هنر و دنیای کریپتوکارنسی میتوانند به افزایش پسانداز و به حداقل رساندن بدهیهای شما کمک کنند.
چرا سرمایهگذاری در هر سنی مهم است؟
اهداف یک شخص، به مجموعهای از عوامل بستگی دارد که ممکن است شامل سن، درآمد و ریسکپذیری او باشند. عامل سن را میتوان به 3 دسته زیر تقسیم کرد:
- گروه سنی جوان و آماده شروع سرمایهگذاری
- گروه سنی میانسال و خانوادهدار
- افراد بازنشسته و خودگردان
این گروههای سنی، معمولاً در دورههای نامناسبی وارد دنیای سرمایهگذاری میشوند. درس اول اصول اولیه سرمایه گذاری میگوید که معمولاً افراد میانسال و مسن، فرصتی را که در جوانی برای سرمایهگذاری داشتند، از دست میدهند و در سنین بالا برای اولینبار سرمایهگذاری میکنند. اما چه نکاتی باید رعایت شوند تا هر انسانی در هر سنی شروع به سرمایهگذاری کند؟
نکات مهم برای سرمایهگذاران جوان
درآمد (هرچند کم)، نقطه شروع یک سرمایهگذاری آیندهدار را استارت میزند؛ چونکه اگر چیزی در حسابتان نداشته باشید، پس دقیقاً با چه پولی میخواهید سرمایهگذاری کنید؟ اولین شغلتان را در هر سنی که هستید، پیدا گنید و سپس با تحقیق در مورد اصول اولیه سرمایه گذاری و بازارهای مختلف، وارد اولین تجربه سودآوری زندگیتان شوید.
در دوره جوانی و سرمایهگذاریهای اولیه، زیاد نگران ناکامیهایی مثل غرق شدن در وامهای دانشجویی، بدهکاری به دوستان، پرداخت هزینههای خودرو و پول نگرفتن از والدین نباشید. با استراتژیهای مناسب و پیدا کردن محل دقیق سرمایهگذاری، وارد دنیای هیجانانگیز سودآوری شوید.
سرمایهگذاران میانسال باید چهکار کنند؟
افراد میانسال یا افرادی که بهتازگی خانواده تشکیل دادهاند، باید یک چشمانداز از آینده نزدیک و دور خود داشته باشند. بهعنوان مثال، تنظیم خانواده یکی از نکات مهم و اصول اولیه سرمایه گذاری برای افراد میانسال است. این کار باعث میشود تا شما متوجه شوید چند فرزند میخواهید، کجا میخواهید زندگی کنید و چقدر پول برای دستیابی به این اهداف مهم نیاز دارید.
انتظارات شغلی معمولاً این اهداف مهم را پیچیده نشان میدهند و انگار با درآمد ماهانه شما و همسرتان سرمایهگذاری خاصی نمیشود کرد. اما فراموش نکنید، هدفتان چه فرستادن فرزندتان به مدرسه تیزهوشان باشد یا چه بخواهید سال بعد را با خانواده به سفر خارجی بروید، سرمایهگذاری تنها روشی است که شما را در رسیدن به اهداف مالی همراهی میکند.
مسنها نباید از سرمایهگذاری ناامید شوند
هیچوقت برای سرمایهگذاری و سرمایهگذار شدن دیر نیست! ممکن است قبل از اینکه متوجه شوید زندگی با سرعت در حال عبور است، به میانسالی و در نهایت به سن بازنشستگی برسید. اگر برای تعیین اهداف سرمایهگذاری خیلی صبر کنید، ترس میتواند کنترل شما را در دست بگیرد. اما وقتی که برنامهریزی خود را دنبال کردید، دیگر خبری از ترس نخواهد بود.
بهیاد داشته باشید که همه سرمایهگذاریها با اولین سپرده شروع میشود. فارغ از اینکه چقدر سن یا درآمد دارید، کافی است که اصول اولیه سرمایه گذاری و بازار مناسب را پیدا کنید و با اولین سپرده ریالی یا دلاری خود، شروع به معامله یا سرمایهگذاری کنید. افرادی که برای چندین دهه سرمایهگذاری میکنند، مزیت مهمتری نسبت به دیگر سرمایهگذاران داند. چونکه ثروت این افراد دائماً در حال رشد است و به آنها این فرصت را میدهد که از سبک زندگیشان لذت ببرند.
آشنایی با 5 اصول اولیه سرمایه گذاری
برای داشتن یک پرتفوی سرمایهگذاری (پرتفوی اصطلاحاً بهمعنای سبد سرمایهگذاری است که شامل داراییهای مختلف میشود)، باید 5 اصل مهم را در نظر داشته باشید. اصول اولیه سرمایه گذاری شامل موضوعاتی مثل تخصص داراییها، مدیریت ریسک، تنوع به نوع داراییها و عوامل دیگر میشوند.
این مفاهیم مهم میتوانند به شما در انتخاب عاقلانه و دور شدن از اشتباهات رایج و همیشگی سرمایهگذاران کمک کند. چه یک سرمایهگذار حرفهای هستید و چه یک مبتدی تازهوارد، این 5 اصل کلیدی میتوانند برای سودآوری مطمئن، مفید باشند:
اصل اول: تنوع
سرمایهگذاری و ریسک، مثل گوشت و ناخن هستند و تقریباً نمیتوان آنها را بههمین سادگی از همدیگر جدا کرد. اصل تنوع، اولین اصلی است که به ریسک مربوط میشود و این درس را به ما میدهد با داشتن انواع داراییها مثل سهام، اوراق قرضه، رمزارز، NFT، توکن یک اثر هنری و جفتارز میتوان سرمایه خود را در طول زمان، حفظ کرد.
در واقع وقتی شما یک سبد سرمایهگذاری یا پرتفوی متنوع دارید که انواع داراییهای مختلف در آن وجود دارند، ریسک هر کدام با دیگری خنثی میشود و ریسک کل سبد پرتفوی پایین میآید. در عوض، اگر فقط یک دارایی خاص را توی سبد پرتفوی داشته باشید، هرچقدر که نوسان کند، همانقدر ریسک به کل سرمایهگذاری شما وارد میشود. بهقول معروف بهتر است که همه تخممرغهایتان را توی یک سبد نگذارید.
اصل دوم: تخصیص داراییها
این بخش از اصول اولیه سرمایه گذاری، به شما میگوید که کدام بخش از سرمایه خود را به کدام دارایی از سبد سرمایهگذاری خود اختصاص دهید. فرض کنید که 5 فرزند دارید و میخواهید 10 سیب را بین آنها تقسیم کنید. اگر خیلی باانصاف و مهربان باشید، به هر کدام از بچهها 2 سیب میدهید. به این کار شما تخصیص گفته میشود؛ یعنی شما 2 تعداد سیب را به 10 فرزند خود اختصاص دادهاید.
این بخش از اصول اولیه سرمایه گذاری، در مورد سبد پرتفوی هم صدق میکند و باعث میشود تا تخصیص داراییها مطابق با نیازها و اهداف شما تنظیم شوند. شما باید بر اساس اهداف سرمایهگذاری، تحمل ریسم، افق دید و بودجهای که دارید، سرمایه خود را به هر کدام از داراییها اختصاص بدهید.
اصل سوم: مدیریت ریسک
اصل اول و سوم از جمله اصول اولیه سرمایه گذاری هستند که فقط به مدیریت ریسک مربوط میشوند؛ بنابراین، همیشه باید حواستان به ریسک بازارهای مالی باشد. سرمایهگذاری موفق نیازمند مدیریت ریسک موثر است. برای این کار باید نسبت به سطح تحمل ریسک آگاهی داشته باشید و داراییهایی را انتخاب کنید که با آن هماندازه باشند.
همچنین، نظارت همیشگی روی سبد سرمایهگذاری و مطالعه تخصصی در مورد بازارهای مالی، به کاهش ریسک کمک میکنند.
اصل چهارم: تمرکز بلندمدت
برای سرمایهگذاری موفق، نیاز به یک چشمانداز بلندمدت دارید. با وجود اینکه سرمایهگذاری از لحاظ مدتزمان به 3 نوع بلندمدت، میانمدت و کوتاهمدت تقسیم میشود، اما بحث الان ما به تمرکز واقعی در سرمایهگذاری مربوط است. بسیار مهم است که نوسانات بازار در معاملات کوتاهمدت و بلندمدت را بهخوبی درک کنید و بدانید که اهداف مالی شما برای کدام استراتژی مناسب است.
بهعنوان مثال، سرمایهگذاری در بازار طلا و دلار یک نوع سرمایهگذاری بلندمدت محسوب میشود و شما باید سرمایه خود را تا چندین وقت نگه دارید تا ارزش آن بالا برود. در عوض، بازار هنر یا خریدوفروش NFT، نوعی سرمایهگذاری منعطف محسوب میشود. سرمایهگذار در چنین بازارهایی میتواند توکن یا اثر هنری دیجیتالی خود را برای دورههای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت سرمایهگذاری کند.
اصل پنجم: دیسیپلین و انضباط
سرمایهگذاران موفق، نظم و انضباط خود را همیشه حفظ میکنند و با وجود آشفتگی بازار به برنامههای سرمایهگذاری خودشان پایبند میمانند. دیسیپلین و انضباط از مهمترین اصول اولیه سرمایه گذاری محسوب میشوند از انتخابهای احساسی جلوگیری میکنند.
برای اینکه پرتفوی خود را همیشه در راستای اهداف مالی خود نگه دارید، مهم است که داراییهای خود را هرچندوقت یکبار بررسی کنید تا سبد سرمایهگذاریتان همچنان متنوع بماند.
کجا باید سرمایهگذاری کنیم؟ معرفی 6 بازار محبوب
شروع سرمایهگذاری میتواند کمی ترسناک بهنظر برسد؛ چونکه قرار است سرمایه و پولتان را معرض ریسک بازارهای مختلف مالی قرار دهید. همین مسئله، یکی از بزرگترین دلایلی است که مردم نمیدانند باید در کجا و کدام بازار مالی سرمایهگذاری کنند.
برای اینکه درک بهتری در مورد اصول اولیه سرمایه گذاری داشته باشید و وارد بازارهای مالی مختلف شوید، به این 6 بازار محبوب در بین سرمایهگذاران نگاهی بیندازید:
1. بازار سهام
بسیاری از سرمایهگذاران در بازار سهام مثل صندوقهای قابل معامله در بورس (ETF) و صندوق سرمایهگذاری متقابل (mutual funds) شروع به سرمایهگذاری میکنند. بعضی از سرمایهگذاران هم در بازار بورس و سهام ایران وارد سرمایهگذاری میشوند. اما از آنجایی که در اصول اولیه سرمایه گذاری متوجه شدیم، بهتر است چشمانداز بلندمدت تبه نوع سرمایهگذاریمان داشته باشیم و از بازارهای با ریسک خیلی بالا مثل بورس ایران بهراحتی عبور کنیم.
شما میتوانید از طریق بازارهای مالی بینالمللی مثل فارکس وارد بازار سهام ایالات متحده شوید. این بازار بازدهی بهتری نسبت به اوراق قرضه، حسابهای پسانداز (saving accounts)، فلزات گرانبها و غیره دارد. سهام ایالات متحده در هر دوره 10 ساله در قرن گذشته، بیشت از طبقات سرمایهگذاری دیگر عمل کرده است و بازده سالانه آن بین 9 تا 10 درصد ارزیابی میشود. با این حال، بزرگترین عیب سرمایهگذاری در این بازار، نیاز به دانش تخصصی و مهارت سرمایهگذاری است.
2. صندوقهای قابل معامله در بورس یا ETF
صندوق ETF که مخففشده عبارت کامل Exchange traded funds است، جایگزینی برای بازار سهام ایالات متحده محسوب میشود. از جمله ویژگیهای این بازار معاملاتی، استفاده از ابزارها و شاخصهای متنوع از جمله S&P 500 است. بهعنوان مثال، اگر شما در یک صندوق شاخص S&P 500 سرمایهگذاری کنید، پول شما بین 500 شرکتی که این شاخص را تشکیل میدهند، تقسیم میشود.
از طرفی، طبق اصول اولیه سرمایه گذاری، این بازار هم دارای ریسک بالا و نیازمند دانش تخصصی است. همچنین، شروع سرمایهگذاری در این بازار به افراد ثروتمند و نهادهای سرمایهگذاری بزرگ توصیه میشود.
3. صندوق سرمایهگذاری مشترک (Mutual funds)
صندوقهای سرمایهگذاری مشترک عملکردی مثل صندوقهای ETF دارند. آنها پول سرمایهگذاران را جمع و از آن برای انباشتن مجموعهای از سهام یا سایر سرمایهگذاریها استفاده میکنند. مهمترین تفاوت بین این صندوق با صندوق ETF در این است که سهام ETF در بورس اصلی معامله میشوند و در هر زمان که بازار سهان باز است میتوانید سهام بخرید.
نکته مهم اینجاست که برای ورود به این بازار هم نیاز به دانش و اصول اولیه سرمایه گذاری دارید و بدون مهارتهای تخصصی نمیتوانید به سودآوری قابل توجهی برسید. با توجه به اصل مدیریت ریسک در اصول اولیه سرمایه گذاری، بهتر است برای شروع ریسک صندوق سرمایهگذاری مشترک را نپذیرید.
4. بازار هنر
سرمایهگذاری در آثار هنری، از جمله روشهای جدید سرمایهگذاری محسوب میشود که محبوبیت خاصی در بین علاقهمندان به هنر و توکنسازی پیدا کرده است. برای ورود به این بازار هم نیاز به دانش و تجربه دارید، اما دانش شما به اینکه بدانید کدام هنرمندان در حال پیشرفتاند و قیمت آثاری هنریشان در بازار چقدر است محدود میشود! در حالی که دانش تخصصی مورد نیاز برای بازارهای مالی دیگر شامل دورههای تخصصی تریدینگ و تجزیهوتحلیلهای پیچیده است.
شما میتوانید با رعایت اصول اولیه سرمایه گذاری، با سرمایه کم وارد بازار هنر شوید و با خرید آثار هنری ارزشمند، سرمایهتان را افزایش دهید. از جمله ویژگیهای مهم این بازار میتوان به عدم نیاز به نگهداری و تعمیر آثار هنری و بازار ثانویه برای نقد کردن سرمایه در هر زمانی که اراده کردید، اشاره کرد.
5. بازار املاک و مستغلات
سرمایهگذاری روی املاک و مستغلات هم مثل داشتن شرکتهای بزرگ میتواند راهی برای ایجاد ثروت باشد. اما نکته مهم اینجاست که بازار املاک مخصوصاً در ایران با رکود وحشتناکی روبهرو است و با رعایت اصول اولیه سرمایه گذاری هم بهسختی میتوان به سود رسید.
6. بازار کریپتوکارنسی (ارزهای دیجیتال)
ارزهای دیجیتال، شکل نسبتاً جدیدی از ابزارهای سرمایهگذاری محسوب میشوند. از جمله رمزارزهای محبوب و ارزشمند میتوان به بیت کوین (BTC)، اتریوم (ETH) و USDT اشاره کرد. با این حال، سرمایهگذاری در بازار ارزهای دیجیتال علاوه بر اصول اولیه سرمایه گذاری، شدیداً نیازمند مطالعه، آشنایی با مهارتهای تخصصی و تجربه است.
چرا بهتر است در بیتا سرمایهگذاری کنیم؟
مجموعه بیتا میزبان بازار آثار هنری است که دقیقاً برخلاف بازارهایی که معرفی کردیم، با نوسان و ریسک آنچنانی روبهرو نیست. بهزبان سادهتر هر کسی بدون مطالعه، دانش تخصصی و فقط با اصول اولیه سرمایه گذاری میتواند وارد این بازار شود. جالب است بدانید که واقعاً بهندرت پیش آمده که قیمت یک اثر هنری سقوط کند و با کاهش همراه شود.
بیتا، تضمین میکند اصل سرمایه در این بازار محفوظ است و شما در پلتفرم بیتا دغدغه از بین رفتن اصل سرمایه را ندارید. اما پیشنهاد میکند اصول اولیه سرمایه گذاری را همیشه رعایت کنید. بنابراین حتی اگر یک سرمایهگذار حرفهای هستید، میتوانید توکن آثار هنری را به سبد پرتفوی خود اضافه کنید و از تنوع داراییهایتان لذت ببرید.
در ضمن، بیتا از یک بازار ثانویه هم تشکیل شده است که همپا و همراستای بازار هنر در حال فعالیت است. شما میتوانید در هر زمانی که دلتان خواست، سرمایهتان را در این بازار ثانویه نقد کنید. بیتا اولین پلتفرم خرید و فروش توکنهای آثار هنری در تاریخ ایران محسوب میشود و برای همین بهتر است در آن سرمایهگذاری کنید.